Politik og Mærkesager

Mission
“Ingeniør & TeknologiListen er listen for faglighed”

  • En stemme på Ingeniør & TeknologiListen vil sikre, at du får et stærkere IDA. Et IDA, der står for faglighed og skaber værdi for medlemmerne. De frivillige spiller en stor rolle for denne værdiskabelse og derfor arbejder vi for at fremme de frivilliges vilkår.
  • Vi er mennesker med fælles passion for teknologi i alle dets mange facetter. Listen er for alle STEM (Science, Technologi, Engineering, Mathematics) inklusive de IT uddannede, som deler vores faglige stolthed og ønsket om et stærkt netværk med ligesindede.
  • Ingeniør & TeknologiListen er listen, der har fokus på medlemmernes uddannelse og udvikling gennem hele livet.
  • Vi er listen, der står bag de frivillige i IDA – dem, der hvert år arrangerer over 3.000 aktiviteter. Fra lokale netværksmøder, der styrker fællesskabet i nærområderne, til innovative tekniske oplæg på tværs af alle fagområder. De frivillige skaber værdi og sammenhængskraft i IDA, og vi arbejder for at give dem de bedste vilkår.
  • Ingeniør & TeknologiListen arbejder for at tiltrække medlemmer på tværs af fagligheder og at skabe en stærk, fælles identitet. Gennem brede og mangfoldige aktiviteter styrker vi både fællesskabet og sammenhængskraften i IDA.
  • Vi vil fastholde og videreudvikle IDAs mange attraktive medlemstilbud, og holde kontingentet lavt.

Mærkesager

#1 IDA skal understøtte medlemmernes høje faglighed.

IDA’s medlemmer er stolte af deres profession og høje faglighed. IDA skal derfor være et forum for medlemmernes fortsatte uddannelse, udvikling og innovationsevne.

IDA skal sikre, at man kan tilbyde medlemmerne livslang efteruddannelse – i alle regioner i Danmark og digitalt til medlemmer i hele verden.

Medlemmer, der til enhver tid er opdateret på det tekniske og naturvidenskabelige område, giver respekt for medlemmernes faglighed, og sikrer en høj employability.

#2 IDA er en forening af aktive frivillige.​

IDA skal altid være tæt på sine medlemmer og den politiske ledelse skal afspejle medlemmerne.

Så få politikere som muligt skal være lønnede af IDA, så det sikres, at beslutningerne tages af personer, der er en del af verden uden for IDA.

De, der vælger en personlig udvikling i IDA som frivillig, skal opleve en organisation, der bekymrer sig om dem, og hvor det er trygt at være aktiv og frivillig. Alle foreninger kæmper for fremtidens organisering, og IDA skal fortsat arbejde på at øge antallet af medlemmer og sikre, at det er attraktivt at være medlem, både nu og i fremtiden.

Kun på den måde kan IDA forblive relevant for alle sine medlemmer.

#3 IDA skal styrke og udvikle de fagtekniske og regionale netværk.

IDA har et unikt aktiv gennem de fagtekniske og regionale netværk, der udbyder faglige og sociale arrangementer i hele landet. IDA skal pleje rammerne for det frivillige arbejde i foreningen og underbygge og udvide samarbejdet på tværs af landet og lokalt.

Det fagtekniske arbejde og regionerne styrkes både ved at styrke de eksisterende netværk, og ved at udvikle nye netværk for de nyeste, tekniske fokusområder – fx bobler emner som AI, Machine Learning og Robotter.  Dette kunne være nye netværksmuligheder i gamle konstellationer eller nye netværk. IDAs frivillige skal fortsat arbejde på at implementere teknologier der trender.

IDA skal styrke de enkelte netværk ved at udbygge samarbejdet med fx foredragsholdere fra universiteter og virksomheder – og med øget støtte fra de ansatte koordinatorer.

#4 IDA skal påvirke den teknologiske debat i samfundet med løsninger og viden.​​

IDA skal være en faktabaseret ”teknologisk tænketank” – der kommer med objektive og videnskabelige holdninger til teknologiske udfordringer og muligheder. ​

​IDAs medlemmer har den viden, der skal til for at løse tidens brændende udfordringer – og evner forpligter.​

IDA skal spille ind med løsninger på tidens problemstillinger som klima, bæredygtighed, privacy og biodiversitet.

#5 IDA skal fortsat være Danmarks bedste fagforening

IDA skal være en fagforening, som varetager medlemmernes interesser og yder rådgivning. IDA skal være der for medlemmerne i forbindelse med ansættelse, stillingsændring, tvist, konflikt og andet.

Det er også listens indsats, der har gjort, at IDA igen og igen er blevet kåret til Danmarks bedste fagforening. At IDA har andre tilbud og værktøjer på hylderne, er det, som bl.a. giver den flotte placering.

IDA skal kunne tilbyde karriererådgivning både generelt og målrettet til det enkelte medlem.

IDA skal især have fokus på fremtidens arbejdsmarked, og formulere løsninger på fremtidens udfordring fx i forbindelse med nye ansættelses-former og platformsøkonomi.

#6 IDA skal også være der for medlemmer, der har ledelsestalent.

​​Mange IDA-medlemmer har ledelsestalent og ser ledelse som en naturlig karrierevej. De kommer derfor naturligt til at varetage ledelsesopgaver gennem hele eller dele af deres arbejdsliv.​

​IDA skal være der for dem i overgangen fra specialister til ledere og i deres lederkarriere, med ledelsestræning, leder-netværk og karriererådgivning.

#7 IDA skal være der for dem, der brænder for iværksætteri.

​IDAs medlemmer skaber fremtidens virksomheder, som selvstændige, iværksættere og startups.

IDA skal være en stærk partner, der tilbyder netværk og en guide til dem, som kan og vil selv, både som selvstændige, som startups og som kombinatører, der både har en ansættelse og er selvstændig.

IDA skal i starten tilbyde afmålt juridisk bistand og rådgivning, og eventuelt senere på abonnementsbasis.

#8 IDA er for alle med teknisk passion.

IDA skal være samlingspunktet for alle med en passion for teknologi – uanset baggrund, branche eller erfaring. Gennem aktiviteter, netværk og vidensdeling skal IDA skabe en stærk fælles identitet, der favner vores forskellighed og styrker fællesskabet.

Vi arbejder for et inkluderende IDA, der fremmer åbenhed og tolerance. Dette styrker ikke kun medlemmernes tilhørsforhold, men også IDAs sammenhængskraft og position som den foretrukne teknologiske forening.

#9 IDA skal supportere medlemmer i hele landet og hele verden.

IDA skal fokusere på de teknologiske og digitale fremskridt og udnytte de muligheder disse giver for en faglig forening som IDA.

IDA skal fortsat bestå decentralt og være stærk i alle landets regioner, og samtidig favne mulighederne i de nye mødeformer. 

Medlemmerne skal sættes fri til at vælge mellem de snart mere end 3.000 arrangementer i hele Danmark – om det er fysisk eller virtuelt. 

I Danmark er der mange udenlandske ingeniører og STEM-uddannede, som tager ophold af kortere eller længere varighed og arbejder i danske virksomheder. IDA skal være attraktiv for disse personer og skal kunne varetage deres interesser – både som fagforening og fagligt fællesskab.

Det vil ikke alene sikre deres faglighed og arbejdsvilkår, men også indflydelse, sammenhæng og niveau på det danske STEM- og IT-arbejdsmarked.